tiistai 12. marraskuuta 2013

Muoviparatiisi

Siihen nähden, miten ilmeisen rikkaita paikalliset ihmiset täällä ovat, täällä käytetään muovia aivan tolkuttomasti. Luulisi esimerkiksi, että astiat olisivat mitä hienointa posliinia ja huonekalut tiikkiä ja öljypuuta. Mutta ei. Lähisupermarkettimme muovituoteosastolta löytyy lautaset, juoma"lasit", mukit, keittiötyövälineet, säilytystarvikkeet (pienten muovikulhojen ja -purkkien lisäksi suuremmat korit ja pikkuhyllyköt mm. kengille, pesuhuoneen tavaroille tai keittiöön), lukolliset lokerikot, sohvapöydät ja vaatekaapit - lasten krääsästä puhumattakaan.

Astiat ovat kovaa muovia (melamiinia?) eivätkä siis sovellu mikrokäyttöön tai ole muutenkaan kamalan käteviä. Lisäksi niiden käyttö arveluttaa Suomessa jokunen vuosi sitten käydyn keskustelun jäljiltä. Muistan keskustelusta tosin vain sen verran, että muovipulloista oli todettu liukenevan joitain myrkkyjä kuumassa. Siitä huolimatta ei huvittaisi ostaa tänne 120-osaista astiastoa, koska jotenkin niistä pitäisi hankkiutua eroon täältä lähtiessä. Luultavasti käytetylle tavaralle on täällä kyllä muodostunut toimivat kierrätyskanavat, kun ulkomaalaisia työntekijöitä lähtee ja saapuu maahan jatkuvasti, mutta toistaiseksi en tiedä niistä vielä mitään. Helpommalla pääsisi, jos ei tarvitsisi ensin hankkia ja sitten hankkiutua eroon.

Kraanavesi ei ole juomakelpoista (se on suolaisehkoa ja ruskeahkoakin ajoittain), joten kannamme kanisterikaupalla vettä kotiin ja tyhjää muovia roskikseen. Roskien kierrätys ei ainakaan kotitaloustasolla näy mitenkään. Idealistina toivon, että jätteet lajitellaan jossain muualla eikä taloutemme viikon aikana tuottamat noin kaksikymmentä tyhjää vesikanisteria päädy sellaisenaan aavikolle. Tai jonnekin, minne täältä jätteet roudataan. Ehkä jonnekin naapurimaahan, kuten rikkaammilla on muuallakin tapana.

Ympäristö on täällä kyllä muovin määrään nähden yllättävän siisti. Tai siis katukuva on. Joka puolella onkin oranssipukuisia roskien kerääjiä, joten maahan heitetyt vesipullot sun muut eivät siinä ehdi kauaa lojua ennen kuin ne korjataan katseilta piiloon. Kerrostalojen sottaiset pihamaat kyllä antavat ymmärtää, ettei roskien kanssa olla kovin tarkkoja. Tai sitten kukaan ei jaksa välittää pihasta, joka ei ole oma.

Joka aamu talon edustalla oleva karu roskapönttö tyhjennetään ja syntyy melkein illuusio, ettei jätettä ehkä niin kamalasti olekaan - pönttöhän on melkein aina tyhjä. Mutta sitten, kun muistaa, että jokainen ostettu tuote pakataan kaupassa erilliseen pussiin, palaa äkkiä todellisuuteen. Paikallisten autojen takakontit ovat sananmukaisesti täynnä muovipusseja kauppareissun jäljiltä. Ja minä olen hyvää vauhtia saavuttamassa maineen hulluna valkoisena naisena, joka ei anna pakata tavaroitaan muovipussiin vaan tuo omat kauppakassit mukanaan. Sen maineen kannan kyllä suurella ylpeydellä!

Ps. Oheisissa kuvissa maisemaa kerrostalojen lomasta ja rannalta. Kuin kaksi eri maailmaa...

2 kommenttia:

  1. Saako siellä kotiin tilattua sellasia 20 tai 50 litran jättivesikanistereita? Meillä Intiassa (vettä ei tullut kuivalla kaudella kraanasta eikä se muutenkaan ollut juomakelpoista) oli sellainen systeemi juomavedelle et oli sellanen vesiautomaatti, johon toimitettiin haluttu määrä viikossa tollasia jättipönääleitä vettä. Ainakin oon siinä käsityksessä, että ne pöntöt oli sellasia et ne pestään ja täytetään aina uudestaan, eli ei kertakäyttöisiä.. + oli muutenkin kätevää kun ei tarvinut raahata ja sama setä joka toi täydet "pullot" vei vanhat pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vihjeestä. Täytyypä ottaa selvää, onko joku vastaava systeemi täälläkin. En oo kiinnittänyt huomiota, ostaako täkäläisetkin veden kaupasta. Luulen, että hanavettä eivät juo hekään. En yllättyisi, vaikka täällä olisi kotiinkuljetus vedelle - ainakin joillekin tietyille henkilölle :)

      Poista