perjantai 28. helmikuuta 2014

Perjantaipyhä

Koska täällä perjantai on kuin länsimaiden sunnuntai, monet kristilliset seurakunnat pitävät viikon pääjumalanpalveluksen perjantaina aamupäivällä. Samaan aikaan, kun muslimit kokoontuvat keskipäivän rukoukseen ja saarnan kuuloon moskeijaan, kristityt rukoilevat, laulavat hengellisiä lauluja ja kuuntelevat saarnaa eri hotellien auditorioissa, kodeissa ja joissain tapauksissa myös omissa kirkkorakennuksissaan.

Me olemme löytäneet läheisestä Fujairahin kaupungista nigerialaislähtöisen seurakunnan. Se kuuluu maailmanlaajuiseen Redeemed Christian Church of God - seurakuntaverkostoon, ja on hyvin samanlainen kuin se seurakunta, jossa Tunde tapasi käydä Nigeriassa asuessaan. Olemme tunteneet olomme kotoisaksi. Jopa minulle monet laulut ovat tuttuja - ne on tulleet tutuiksi kuin huomaamatta yhteisten vuosien aikana, kun Tunde on soittanut kotona Nigeriasta tuomiaan levyjä. Lapsille on omaa ohjelmaa (Sunday school on tietenkin Friday school) ja he ovat saaneet kirkolta monta kivaa kaveria. Tänään olikin ilmassa aika paljon haikeutta, kun kerroimme olevamme lähdössä pois... Ensi perjantai lienee viimeinen kerta tämän seurakunnan keskellä meille.

Seurakunta kokoontuu erään keskustan hotellin auditoriossa. Paikalla on yleensä karkeasti arvioiden 80-100 henkeä, suurin osa afrikkalaisia. Muutamia intiaisia, filippiinejä ja länsimaisiakin on mukana, mutta ei yhtään paikallista. Seurakunnalla on oma musiikkiryhmä, johon kuuluu rumpali, basisti ja pianisti sekä vaihteleva määrä laulajia. Musiikilla onkin suuri rooli jumalanpalveluksessa, ja afrikkalaiseen tyyliin (?) se on äänekästä, rytmikästä ja iloista. Naurahtelen välillä ääneen katsoessani, kuinka edessäni oleva ihmismassa (istumme yleensä lasten takia auditorion takimmaisilla riveillä) heiluu ja hytkyy musiikin rytmissä. Ei voi olla tulematta hyvälle mielelle, vaikka suomalaista ei samanlaisella tanssitajulla olekaan siunattu.

On ollut rikkaus saada olla elämässä täällä myös toisenlaisen seurakuntakulttuurin keskellä! Afrikkalainen kirkko arabimaan pikkukaupungissa... Kaikkea ei todella osannut etukäteen odottaa! :) Luulen oppineeni tässä ohessa myös vähän lisää siitä, mistä mieheni on kotoisin. Kaikenlaisia hienoja juttuja sitä onkin saanut olla näiden kuukausien aikana kokemassa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti