tiistai 4. maaliskuuta 2014

Paasto

Kristillisessä maailmassa aloitetaan tänään pääsiäiseen valmistautuminen paaston muodossa, vaikka tämä ei kovin suuresti Suomessa tai muuallakaan länsimaissa näy. Silti ajattelin astella paastosta rakentuvaa aasinsiltaa ja kirjoittaa lyhyesti islamin paastosta, ramadanista. Se tosin ei osu samaan aikaan pääsiäispaaston kanssa vaan on vasta myöhemmin.

Ramadania vietetään islamilaisen kalenterin mukaan vuoden yhdeksäntenä kuukautena. Koska islamilaisessa kalenterissa kuukaudet lasketaan kuunkierron mukaan, ramadanin aika vaihtelee eri vuodenajoissa. Tänä vuonna paaston aika osuu täällä vuoden kuumimpaan vaiheeseen kesä- ja heinäkuulle eli se on todellinen fyysinen koettelemus.

Ramadanin aikana paastotaan syömisestä ja juomisesta auringonnousun ja -laskun välinen aika. Kuukauden aikana eletään muutenkin vielä tavallista uskonnollisemmin: Luetaan enemmän koraania, rukoillaan ja autetaan heikompiosaisia. Koko kuukauden tarkoitus onkin kääntää ajatukset enemmän uskonnollisiin asioihin. Sama idea on tietenkin myös kristillisessä paastossa ja varmasti muidenkin uskontojen paastokäytänteissä.

Ennen auringonnousua syödään pieni ateria ja auringonlaskun jälkeen kokoonnutaan illalliselle yhdessä perheen ja ystävien kanssa. Ramadan onkin, paastostaan huolimatta, juhlakuukausi. Arabimaissa (siis varmasti myös täällä) kaupungit koristellaan valoilla ja lyhdyillä ramadanin ajaksi muistuttamaan siitä, että eletään juhla-aikaa.

Toisaalta paastokuukauden arkinen elämä ei välttämättä ole kovin juhlavaa. Luin erään täällä asuvan brittinaisen kokemuksia ramadanista, ja ne tiivistyivät lähinnä siihen, että ihmiset ovat väsyneitä, äreitä ja kärsimättömiä nälän ja kuumuuden vuoksi. Liikenne on vielä tavanomaistakin vaarallisempaa, kun ihmisten hermo ei kestä sitäkään vähää kuin yleensä ja osa nukahtelee rattiin silkasta uupumuksesta. Kun ruokailu on sallittu vain yöaikaan, iltojen valvominen venyy aamun tunneille asti ja unet jäävät jopa vaarallisen lyhyiksi, kun sama rytmi jatkuu kokonaisen kuukauden. Vuorokausirytmin sekoittuminen ja nestehukka ovat ramadanin hinta.

Hinnastaan huolimatta paastoaminen on jokaisen terveen aikuisen muslimin velvollisuus. Täällä ja monissa muissa islamilaisissa maissa julkisilla paikoilla syöminen, juominen tai tupakoiminen ramadanin aikaan ovat rangaistavia tekoja. Myös vaatetuksen suhteen täällä ollaan kuulemma tiukempia ramadanin ajan, ja sopimattomasta pukeutumisesta todennäköisesti huomautetaan myös länsimaiselle.

Emme tule kosketuksiin ramadanin kanssa itse tänä kesänä, mutta kun Tunde syksyllä tuli sopimusneuvotteluihin, täällä elettiin ramadania. Joukkueen harjoitukset alkoivat vasta myöhään illalla, ja sen jälkeen oli massiivinen ruokailu. Neuvotteluihin päästiin joskus puolenyön paremmalla puolen, niitä käytiin monena yönä, eikä ollut tavatonta, että Tunde vapautui niistä vasta kolmen-neljän aikaan aamuyöstä. Tavallaan koko yhteiskunta elää paaston ehdoilla, ja ruuasta kieltäytyminen on varmaankin helpompaa sosiaalisen paineen ja toisaalta myös ympäristön tuen vuoksi. Silti valtava ponnistus tuo kuukausi on, ja sen päättymistä onkin aikanaan aihetta juhlia monipäiväisissä Eid al-Fitr juhlissa, joissa juhlitaan uuden kuukauden alkua ja paluuta luonnolliseen olotilaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti