perjantai 22. marraskuuta 2013

Lippujuhla

Täällä ihmiset todella tietävät, kuinka juhlistaa lähestyvää itsenäisyyspäivää ja Yhdistyneiden Arabiemiirikuntien lipun päivää. Juhlapäivä on 2.12., mutta valmistautuminen lippuja eri paikkoihin virittämällä on aloitettu jo pari viikkoa sitten.

Sitä ei äkkiä uskoisikaan, miten moneen paikkaan lipun voi saada näkösälle. Talojen ikkunoista liehuu lippuja. Autojen antenneihin ja takaikkunoihin on virutetty lippuja. Niin kotien, hotellien, ravintoloiden  kuin virastojenkin julkisivuja koristavat käsittämättömän kokoiset liput. Joitakin taloja ympäröidyt aidat on kokonaan verhottu kymmeniä metriä pitkillä lipuilla, ja korkeimpienkin rakennusten kokonaista seinää koristaa UAE:n värit. Herää ainakin pari kysymystä: Missä noita lippuja tehdään? Miten niitä säilytetään? Kuinka ne viritellään paikoilleen?

Mutta ei lipun värien käyttö toki pelkästään tähän rajoitu. Auto on ehkä kaikkein olennaisin osa täkäläistä kulttuuria, joten se on myös arvollinen kantamaan itsessään ylväitä värejä. Maltillisimmat maalaavat autojen takalaseihin lipun värit, hallitsijoiden kuvia tai numeron 42, joka viittaa 42. itsenäisyyspäivään. Mutta onpa täällä porscheja ja lexuksia, jotka on kokonaan maalattu lipun vihreään, valkoiseen, punaiseen ja mustaan. Kun juhlat on juhlittu, väri - tai kenties koko auto - varmaan muuttuu joksikin toiseksi.

Kaupassa myydään hallitsijan kuvalla ja lipun väreillä varustettuja ISOJA rintanappeja Lapsille on lipun värisiä vaatteita. On verhoja, ilmapalloja, serpentiiniä, värivaloja, ovikransseja,... vaikka mitä. Kukaan ei ainakaan voi väittää, etteivät täkäläiset olisi ylpeitä maastaan ja lipustaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti