lauantai 9. marraskuuta 2013

Yksi arkinen päivä

Tänään on lauantai. Se on tavallinen arkipäivä perjantaihin päättyneen viikonlopun jälkeen. Kaupat, ravintolat ja apteekit tuntuvat olevan täällä aina auki, mutta myös pankit ja virastot palvelevat tänään. Syyskuussa täällä käydessäni haimme Tunden ajokortin poliisilaitokselta sunnuntai-iltapäivänä. Viikko- ja päivärytmi on täällä toisenlainen kuin kotona.

Meidän päivät on menneet suunnilleen samalla kaavalla. Aamulla lapset herättää klo. 7 ja 8 välillä. Syödään aamupala ja lähdetään pihalle (yleensä uimaan, koska mitään muuta ei oikein jaksa kuumuudessa tehdä). Ulkoilun jälkeen on lounas ja pitkä päivälepo, jolla yritetään ohittaa päivän kuumin hetki. Sisällä on kyllä vilpoisaa ilmastointikoneiden ansiosta, ja ulkonakin olisi siedettävää, jos malttaisi pysyä paikallaan varjossa. Lapset eivät vaan malta.

Iltapäivän aikana, n. klo. 16 alkaena, ilma alkaa hiukan viilentyä. Aurinko laskee klo. 17 aikaan ja sen jälkeen jaksaa pihallakin hiukan touhuilla. Joinain päivinä ollaan lähdetty uudelleen uimaan vielä illalla, mutta altailla merituulessa tulee jopa hiukan kylmä. Tai no, ei niin ehkä voi sanoa, jos lämpömittari näyttää edelleen yli 25 astetta...

Iltaisin unta ei tarvitse pitkään odotella. Uusi lämmin ympäristö väsyttää lapset ja aikuiset näin alkuun eri tavalla. Monet perheet ovat torstai- ja perjantai-iltaisin vielä yhdeksän ja kymmenen aikaan lapsineen pihalla. Ehkä täällä on tapana nukkua päivän kuumin aika, jolloin päivää pystyy venyttämään viileämpänä aikana pidempään. Myös kaupat ovat auki yhteentoista, jopa kahteentoista asti. Me mennään kyllä suomalaisen nukkumisrytmin mukaisesti nukkumaan yhdeksän aikaan. Mutta ehkä se muuttuu, jos huomataan, että jokin muu rytmi on parempi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti